A fehér köpeny eredete

· 2018-10-29 · 17:05

Talán nincs még egy tárgy a világon, ami jobban szimbolizálná az orvoslást és az egészségügyet, mint a fehér köpeny, de vajon honnan ered?

A sötét középkor

Talán meglepő, de egészen a XIX. század végéig a fehér köpeny egyáltalán nem volt az orvosok ruhatárának elengedhetetlen kelléke, sőt ellenkezőleg álltában fekete ruházatot viseltek. Tekintettel arra, hogy az orvoslás sokáig nem volt sikerszakma és az orvosi jelenlét óhatatlanul is összekapcsolódott a halállal, talán nem is olyan meglepő a színválasztás; illetve mindemellett volt egy rendkívül gyakorlatias oka is: a sötét szöveten sokkal kevésbé látszódtak a különféle foltok és pacák, melyek a munkával jártak.

A fehér köpeny

Ahogy az orvostudomány fejlődött és egyre többen felépültek a betegségekből, úgy szorult vissza a fekete szín használata. A kórházakban az ágyakat tiszta, fehér lepedőkkel takarták le, a nővérek fehér ruhát, az orvosok pedig fehér köpenyt kezdtek el hordani. A fehér a tisztaság, az élet és a remény szimbóluma lett.

A fehér köpeny eredetének egy másik oldala a XIX. századi ipari forradalomhoz köthető. Korábban az orvoslást valamiféle misztikus dolgoknak tartották és az emberek inkább féltek az orvosoktól, mint bíztak a segítségükben. A kor robbanásszerű tudományos fejlődése azonban az orvostudományt is elérte, a babonákat felváltották a tudományos tények, így az orvosok a fekete öltönyöket a tudósokra jellemző fehér köpenyekre cserélték. Érdekes, hogy Thomas Eakins ikonikus képén melyet 1875-ben festett, az orvosok még fekete öltözékben, míg későbbi festményén már fehér köpenyben láthatók.

Az orvostudomány fejlődése azóta sem hagyott alább és napjaink egészségügyi dolgozói számára számos modern, praktikus és kényelmes orvosi ruházat áll rendelkezésre. Már nemcsak egyféle, férfiakra szabott fehér köpenyt hordhatnak az orvosok, megjelentek a különféle női szabásvonalú köpenyek és a gyártók igyekeznek olyan anyagokat használni, melyek nemcsak tartósak, de kényelmesek is.

Legyen akármennyire is ikonikus, vannak, akik szerint köpenyek használata nem feltétlenül célravezető, sőt bizonyos esetekben akár ártalmas is lehet: gondoljunk csak a fehér köpeny szindrómára! Szerencsére manapság már többféle alternatíva is létezik az orvosok számára, választhatnak a különféle orvosi munkaruhák között, melyek nemcsak kényelmesek, de megfelelő védelmet és professzionális kinézetet is biztosítanak viselőjük számára.

Hasonló bejegyzések